HOEKAFWERKING

Een badkamer heeft veel uitwendige hoeken, ook wel buitenhoeken genoemd. Uitwendige hoeken kunnen voorkomen bij een inbouwreservoir, bij een koker die in de badkamer aanwezig is, bij plateau’s bij het bad, een zitje in de douche, bij een nis etc. 

Er zijn 3 manieren om een uitwendige hoek af te werken. Traditioneel zijn tegelprofielen, maar met de komst van vloertegels (hardgebakken c.q. porcelenato) is ook de afwerking koud tegen elkaar of in verstek in opkomst gekomen, zoals van oudsher bij natuursteen wordt gedaan.

TEGELPROFIELEN

Een tegelprofiel is een strip die op de hoek wordt aangebracht en waar de tegels overheen en tegenaan gelijmd worden. De strips zijn er in verschillende kleuren, dikte maten en lengtes. De dikte van de tegel bepaalt welke profiel je kan gebruiken. Bij professionele tegelzetters en dus ook bij ons zijn de profielen van Schlüter het meest populair. Een bekende webshop voor tegelprofielen is Saniweb.nl. Maar ook bijvoorbeeld Maxaro, Hornbach en Sanidirect leveren deze ook. 

Bij werk wat wij uitvoeren stemt onze tegelzetter samen met u de kleur van het profiel af en neemt deze vervolgens zelf mee, u hoeft deze dus niet zelf te kopen.

voorbeeld van tegelprofiel bij een nis, showroomfoto Sanidirect

“KOUD TEGEN ELKAAR”

Bij zogenaamde wandtegels ontkom je niet aan tegelprofielen, maar steeds vaker zie je in badkamers dat vloertegels tegen de wand worden gelijmd en op de uitwendige hoeken koud tegels elkaar worden gezet.

voorbeeld van tegels koud tegen elkaar, showroomfoto Sanidirect

Hierbij worden de tegels haaks op elkaar gelegd. Je kijkt dan tegen de rand van de tegel aan. Dit is heel afhankelijk van de kleur van (het biscuit) van de tegel. Het is altijd een andere kleur, maar vaak en zeker bij grijstinten valt het verschil mee.

VERSTEK

Tegels in verstek wil zeggen dat de zijkanten van de tegels  die de hoek gaan vormen voor iets meer dan de helft in verstek worden gezaagd. Wanneer de 2 tegels gelijmd worden is er nog maar een klein stuk van de zijkant zichtbaar. Dit is optisch mooier. Ook wel iets zwakker en arbeidsintensiever.

voorbeeld tegels in verstek gezaagd, showroomfoto Sanidirect

Add Your Comment